COVID -19 ajánlás egyesületek részére

2020. szeptember. 03., 13:29   |    

COVID -19 ajánlás egyesületek részére

A jelenlegi járványügyi helyzetet figyelembe véve az alábbi ajánlásokat fogalmazza meg igazgatóságunk a sportszervezetek részére

Mérkőzésekre vonatkozó higiénés ajánlások:

Mérkőzés lebonyolításához szükséges minden személy tájékoztatása az alapvető higiénés szabályok betartásáról (kézfertőtlenítés, köhögés és tüsszentés higiéné, távolságtartás);

Alkoholos kézfertőtlenítők (és adagolók) elhelyezése a helyiségben;

Az öltözőben eltöltött idő minimalizálása mérkőzés előtt és után; az egymást követő mérkőzések között a helységek, kispadok fertőtlenítő takarítása ajánlott.

Az ajtók nyitva hagyása – természetesen a tárgyi eszközök védelmét figyelembe véve - ajtó kilincsek érintésétől tartózkodás;

Lehetőleg gyárilag palackozott italok fogyasztása, és kizárólag egyéni/személyes használatra;

A közös helyiségek (öltözők, zuhanyzók) használata esetén (csak kis csoportokban) 1,5 - 2 méter biztonsági távolság tartása;

Mérkőzésekre vonatkozó szervezési ajánlások:

·        A csapatok pályára érkezését időben vagy térben el kell választani;

·        A pálya infrastruktúrájától függően: külön útvonalak az öltözőkhöz;

·        Kerüljék az öltözők/játékos kijárók egyidejű használatát;

·        Külön haladnak át a játékosok a kijárón / nincs közös gyülekező, bevonulás;

·        A csapatok bevonulása:

o   Nincsenek kísérő gyerekek;

o   Nincs kezdőrúgás civilekkel;

o   Nincs kézfogás;

·        Csapatok távozása: az indulás térbeli és időbeli elkülönülése (ld. érkezés)

Szurkolói csoportok tájékoztatása, kihelyezett higiéniai utasításokkal, figyelemfelhívás a higiéniai protokoll betartására, útvonalak, fertőtlenítő helyek megjelölése.

Nézőtéren való elhelyezkedésnél a minimálisan ajánlott 1,5 – 2 méter védőtávolság betartása javasolt.– beteg, tünetekkel rendelkező egyén nem léphet be!

Kérjük, hogy a leírtakat a hazai csapat rendezői felügyeljék/segítsék.

Kizárólag extrém esetben engedélyezett a játékvezetőkkel való közvetlen, öltözőben való konzultáció, a jegyzőkönyvek egyeztetése lehetőleg szabad téren történjen.

ALAPVETŐ IRÁNYMUTATÁSOK

A COVID 19 AZ ÉLET MINDEN TERÜLETÉN KIHÍVÁSOK ELÉ ÁLLÍTOTT MINKET EBBEN A DOKUMENTUMBAN MEGFOGALMAZOTT INTÉZKEDÉSEKKEL ÉS AJÁNLÁSOKKAL AZ MLSZ B.-A.-Z. MEGYEI IGAZGATÓSÁGA MEGPRÓBÁLJA ELŐSEGÍTENI, HOGY A KÖZTÜNK LÉVŐ VÍRUS ELLENÉRE MINÉL TOVÁBB JÁTSZHASSUNK ÉS ÉLVEZHESSÜK A LABDARÚGÁST. EHHEZ AZ ALAPVETŐ IRÁNYMUTATÁSOK A KÖVETKEZŐK:

·        A KORMÁNY ÁLTAL KIADOTT RENDELETEK, EGYÉB JOGSZABÁLYOK BETARTÁSA ÉS AZ AJÁNLÁSOK MEGFONTOLÁSA

·        AZ OSEI ÁLTAL KIADOTT IRÁNYMUTATÁSOK BETARTÁSA

·        AZ ALAPVETŐ HIGIÉNIA BETARTÁSA:

·        KÉZMOSÁS –AJÁNLÁSOKNAK MEGFELELŐ SZAPPANOS KÉZMOSÁS ÉS/VAGY KÉZFERTŐTLENÍTŐ SZER ALKALMAZÁSA (TÁJÉKOZTATÓ)

·        SZABÁLYOS MASZK VISELÉS (TÁJÉKOZTATÓ)

·        MEGFELELŐ TÁVOLSÁGTARTÁS (AHOL LEHETSÉGES); KÉZFOGÁSOK ÉS EGYÉB SZEMÉLYES FIZIKAI ÉRINTKEZÉSEK KERÜLÉSE

·        A LEHETSÉGES TÜNETEK FOLYAMATOS FIGYELÉSE, TESTHŐMÉRSÉKLET ELLENŐRZÉSE.

·        LÁZAS, BETEG, TÜNETEKKEL RENDELKEZŐ SPORTOLÓK NE EDDZENEK, NE JÁTSSZANAK, NE TEKINTSENEK MEG MÉRKŐZÉST

·        TÜNETEK ÉS SZOROS KONTAKT ESETÉN TESZTELÉS ELVÉGZÉSE JAVASOLT A FERTŐZÉS KIZÁRÁSA, ILLETVE A TOVÁBBADÁSÁNAK ELKERÜLÉSE ÉRDEKÉBEN.

ÁLTALÁNOS AJÁNLÁSOK

·        EGÉSZSÉGÜGYI SZAKEMBEREK, CSAPATORVOSOK BEVONÁSA EGYES DÖNTÉSEK MEGHOZATALÁBA (INFEKCIÓKONTROLL, KOCKÁZATELEMZÉS ÉS ÉRTÉKELÉS, UTAZÁSOK/EDZÉSEK MEGSZERVEZÉSE, ELJÁRÁSRENDEK KIDOLGOZÁSA, EDZŐK/JÁTÉKOSOK/KLUB ALKALMAZOTTAK OKTATÁSA ÉS TÁJÉKOZTATÁSA, STB.)

·        A PÁLYA/EDZŐTÉR ÉS EGYÉB KISZOLGÁLÓ HELYISÉGEK (KÜLÖNÖS TEKINTETTEL AZ ÖLTÖZŐKRE, TUSOLÓKRA, MELLÉKHELYISÉGEKRE, MASSZÁZS ÉS EGÉSZSÉGÜGYI HELYISÉGEKRE) FOLYAMATOS FERTŐTLENÍTÉSE (TAKARÍTÁSI NAPLÓ VEZETÉSE)

·        MASSZŐRÖK/FIZIOTERAPEUTÁK OKTATÁSA FOKOZOTT HIGIÉNÉS ELŐÍRÁSOKRÓL, ÉS AZOKBETARTÁSÁNAK FOKOZOTT ELLENŐRZÉSE!

·        MEGFELELŐ MENYISÉGŰ KÉZFERTŐTLENÍTŐ, PAPÍRTÖRLŐ/EGYSZERHASZNÁLATOS ELDOBHATÓ TEXTÍLIÁK KIHELYEZÉSE AJÁTÉKOSOK SZÁMÁRA. MEGFELELŐ MENNYISÉGŰ SZEMÉTGYŰJTŐ ELHELYEZÉSE ÉS A SZEMÉT/HULLADÉK FOLYAMATOS GYŰJTÉSE ÉS AZ ÉRINTETT FELÜLETEK FERTŐTLENÍTÉSE!

·        NEM ELDOBHATÓ TEXTÍLIÁK (PL.:MEZEK,TÖRÖLKÖZŐK) SZEMÉLYES HASZNÁLATA ÉS GYAKORI CSERÉJE, MEGFELELŐ TISZTÍTÁSA ÉS KEZELÉSE!

·        LÉGCSERÉLŐ BERENDEZÉSEK ALKALMAZÁSA, CSARNOKOK/EDZŐTERMEK FOLYAMATOS LÉGCSERÉJE ÉS SZELLŐZTETÉSE!

·        IDŐSEBB ÉS/VAGY VESZÉLYEZTETETT CSOPORTBA TARTOZÓ EDZŐK, KLUB ALKALMAZOTTAK, TECHIKAI SZEMÉLYZET EGÉSZSÉGVÉDELMÉNEK FONTOSSÁGA (TÁJÉKOZTATÓ)– JAVASOLT KOCKÁZATELEMZÉST ÉS BECSLÉST VÉGEZNI, KI TARTOZIK AZ ADOTT KLUBBAN A FOKOZOTT KOCKÁZATÚ CSOPRTOKBA KORONAVÍRUS FERTŐZÉS SZEMPONTJÁBÓL!

·        JAVASOLT NAPI EGÉSZSÉGÜGYI FELMÉRÉSEK / ELLENŐRZÉSEK ELVÉGZÉSE– EDZŐK, JÁTÉKOSOK, TECHNIKAI SZEMÉLYZET!

·        ESETLEGES FERTŐZÖTT SZEMÉLY FELDERÍTÉSE UTÁN– MEGFELELŐ AZONNALI JÁRVÁNYÜGYI LÉPÉSEK KIDOLGOZÁSA KLUBON BELÜL– ELJÁRÁSREND KIDOLGOZÁSA FERTŐZÖTT SZEMÉLY AZONNALI IZOLÁLÁSÁRA, SZÁLLÍTÁSÁRA (CSAPATORVOSBEVONÁSA), ILLETÉKES HATÓSÁGOK ÉRTESÍTÉSE, KONTAKTUSKUTATÁS, LÉTESÍTMÉNYEK / POTENCIÁLIS ESZKÖZÖK FERTŐTLENÍTÉSE, TÁJÉKOZTATÁS, A TOVÁBBI FERTŐZÉS MEGLŐZÉSE

·        KAPCSOLATFELVÉTEL A TERÜLETILEG ILLETÉKES JÁRVÁNYÜGYI SZERVEKKEL (JÁRÁSI/KERÜLET KORMÁNYHIVATALOK NÉPEGÉSZSÉGÜGYI OSZTÁLYAI), AJÁNLÁSOK, ÁLLÁSFOGLALÁSOK KÉRÉSE, KOCKÁZATELEMZÉS, KONTAKTUS KUTATÁS, ESETLEGES FERTŐZÖTT JÁTÉKOS UTÁNI TEENDŐKBEN VALÓ EGYÜTTMŰKÖDÉS KIALAKÍTÁSA VÉGETT

·        EDZÉSEK, CSAPAT ESEMÉNYEK LÁTOGATÁSÁNAK KORLÁTOZÁSA, SZURKOLÓI KAPCSOLATTARTÁS MINIMALIZÁLÁSA! SPORTESEMÉNYEK NÉZŐKÉNT VALÓ LÁTOGATÁSÁNAK KORLÁTOZÁSA!

AJÁNLÁSOK EDZŐKNEK

·        Kötelezzék a sportolókat az óvintézkedések és magatartási szabályok betartására, és hangsúlyozzák ki az egyes koronavírus fertőzés tüneteinek megfigyelésének fontosságát – és azoknak jelzését a klub illetékeseinek, illetve a csapatorvosnak/háziorvosnak!

·        Személyes példamutatás (maszkviselés, kézhigiénia, magatartási szabályok maradéktalan betartása)!

·        A kézmosás és egyéb óvintézkedések hangsúlyozása, azoknak alkalmazása edzések előtt, közben és edzések után!

·        A köpések mellőzésére való figyelmeztetés! Ezek kiváltására a könyök hajlatba való tüsszentés/köpés, vagy zsebkendőbe való ürítés hangsúlyozásának fontossága!

·        Megfelelő mennyiségű törölköző (lehetőleg egy személy használja) és azok rendszeres cseréjének ellenőrzése!

·        Pálya, edzőterületek és eszközök fertőtlenítésének ellenőrzése! Különösen fontos a közös használatú eszközök fertőtlenítése!

·        Zárt terű edzéseket jól szellőztetett, megfelelő légcseréjű termekben végezzék! Az edzések látogatásának korlátozása a szülők és hozzátartozók, egyéb látogatók számára. A kisegítő személyek maszkviselésének megkövetelése!

·        Szociális távolságtartás megkövetelése (1,5-2 méter), amikor ez lehetséges!

·        Koronavírus járvány okozta stressz, frusztráció és mentális extraterhelés okozta tünetekre való odafigyelés!

 

AJÁNLÁSOK JÁTÉKOSOKNAK

 

·        Magáncélú külföldi utazások elkerülése!

·        Tömegrendezvények, zsúfolt helyek elkerülése! A klubok és általános ajánlások betartása, a magatartási szabályok fegyelmezett követése!

·        Maszk viselés amikor csak lehetséges! Szociális távolságtartás! Üdvözlő gesztusok, kézfogások, ölelések mellőzése!

·        Köpések mellőzése –zsebkendő/papírtörlő használata –ezek használata után kukákba való ledobás, szappanos kézmosás és/vagy kézfertőtlenítés – amennyiben a kézmosás nem kivitelezhető (edzés/meccs közben), akkor kézfertőtlenítő szer alkalmazása

·        Köhögés és tüsszentés megfelelő kivitelezése –könyökhajlatba, zsebkendőbe,

·        Saját felszerelések használatának fontossága, azok rendszeres tisztítása és/vagy fertőtlenítése! A felszerelések, törölközők, edzőruhák cserélgetésének elkerülése!

·        Saját víz/kulacs használata! Étel és ital megosztásának elkerülése!

·        Edzések alkalmával öltöző használat kerülése/minimalizálása

·        Külföldön járt személlyel való kontaktus mellőzése vagy minimalizálása!

 

EGYÉB TÁJÉKOZTATÓ ANYAGOK

 

ELJÁRÁS REND A 2020.ÉVBEN AZONOSÍTOTT ÚJ KORONA VÍRUSSAL KAPCSOLATBAN - 2020.06.12.–A LEGFRISSEBB VERZIÓ MEGTALÁLHATÓ A NEMZETI NÉPEGÉSZSÉGÜGYI KÖZPONT HONLAPJÁN:

https://www.nnk.gov.hu/index.php/koronavirus-tajekoztato/567-eljarasrend-a-2020-evben-azonositott-uj-koronavirussal-kapcsolatban-2020-03-16

KÜLÖNÖSEN FONTOS A 2.SZ.MELLÉKLET – AZ ESET DEFINÍCIÓ ÉS A VIZSGÁLANDÓK KÖRE!

CSEKKLISTA A COVID-19 FERTŐZÉSRE GYANÚS BETEGEK MEGÍTÉLÉSÉHEZ:

http://www.osei.hu/images/stories/osei/munkatarsaknak/COVID-19_csekklist.pdf

KORONAVÍRUS – INGYENESEN HÍVHATÓ TELEFONSZÁMON KÉRHET TANÁCSOT A NEMZETI NÉPEGÉSZSÉGÜGYI KÖZPONTTÓL:

https://www.nnk.gov.hu/index.php/koronavirus-tajekoztato/458-koronavirus-hetfotol-ingyenesen-hivhato-telefonszamon-kerhet-tanacsot

A NEMZETI NÉPEGÉSZSÉGÜGYI KÖZPONT (NNK) ÁLTAL KIADOTT AZ ÚJ KORONAVÍRUS FERTŐZÉS (COVID-19) KAPCSÁN KÖVETENDŐ ELJÁRÁSRENDBEN FOGLALTAKNAK MEGFELELŐEN AZ EGÉSZSÉGÜGYI SZOLGÁLTATÓ A GYANÚS / KIVIZSGÁLÁS ALATT ÁLLÓ ESETET HALADÉKTALANUL JELENTI A NÉPEGÉSZSÉGÜGYI HATÓSÁGNAK. MUNKAIDŐBEN ÉS MUNKAIDŐN KÍVÜL A JELENTÉST A MEGYEI KORMÁNYHIVATAL KÉSZENLÉTÉHEZ KEL LMEGTENNI, MELYEK ELÉRHETŐSÉGÉT AZ ALÁBBI LINKEN ÉRIK EL:

https://www.nnk.gov.hu/index.php/koronavirus-tajekoztato/532-megyei-ugyeleti-telefonszamok

MINTAVÉTEL CÉLJÁBÓ LFELKERESHETŐ INTÉZMÉNYEK:

https://www.nnk.gov.hu/index.php/mintavetel-celjabol-felkeresheto-intezmenyek

AZ EGYES SZAKMAI KOLLÉGIUMOK COVID-19 ELLÁTÁS RENDDEL KAPCSOLATOS SZAKMAIA JÁNLÁSAINAK ELÉRÉSI ÚTVONALA:

https://kollegium.aeek.hu/Dokumentumok/Index

GYORSTESZTEK ELVÉGZÉSE ESETÉN A SZAKMAI SZABÁLYOK BETARTÁSA KIEMELTEN FONTOS, JAVASOLT HELYI ELJÁRÁS RENDEK KIALAKÍTÁSA! EZEK PONTOSSÁGA AZONBAN BIZONYTALAN

KORONAVÍRUS JÁRVÁNY OKOZTA STRESSZ, FRUSZTRÁCIÓ ÉS MENTÁLIS EXTRA TERHELÉS OKOZTA TÜNETEKRE VALÓ ODAFIGYELÉS – MEGFONTOLANDÓ MENTÁLHIGIÉNÉS SZAKEMBEREK, SPORTPSZICHOLÓGUSOK BEVONÁSA!

KARANTÉNBA KERÜLT JÁTÉKOSOK MENTÁLISÉS PSZICHÉS TÁMOGATÁSA – MEGFONTOLANDÓ MENTÁLHIGIÉNÉS SZAKEMBEREK, SPORTPSZICHOLÓGUSOK BEVONÁSA!

FERTŐZÉSEN ÁTESETT JÁTÉKOSOK REHABILITÁLÁSA, FOKOZATOS ÚJRATERHELÉS MEGTERVEZÉSE ÉS ESETLEGES KORONAVÍRUS KOMPLIKÁCIÓK / SZÖVŐDMÉNYEK MONITOROZÁSA, AZOKKAL KAPCSOLATOS KOCKÁZATÉRTÉKELÉS ÉS KEZELÉSI TERV FELÁLLÍTÁSA TÁRSSZAKMÁK BEVONÁSÁVAL.– OSEI PROTOKOLL

FORRÁSOK A KLUBOK HELYI PROTOKOLLJAINAK ELKÉSZÍTÉSÉHEZ

ÁLTALÁNOS ÓVINTÉZKEDÉSEK AZ ÚJ KORONAVÍRUS FERTŐZÉSSEL KAPCSOLATBAN

https://www.nnk.gov.hu/index.php/koronavirus-tajekoztato/540-altalanos-ovintezkedesek-az-uj-koronavirus-fertozessel-kapcsolatban

FERTŐZŐDÉS ELKERÜLÉSE – ALAPVETŐ SZABÁLYOK MINDENKI SZÁMÁRA A COVID-19 VÍRUS FERTŐZÉSSEL KAPCSOLATBAN

https://www.nnk.gov.hu/index.php/koronavirus-tajekoztato/560-fertozodes-elkerulese-alapveto-szabalyok-mindenki-szamara

JÁRVÁNYÜGYI ELKÜLÖNÍTÉS, KARANTÉN SZABÁLYOK

https://www.nnk.gov.hu/index.php/koronavirus-tajekoztato/541-elkulonites-jarvanyugyi-megfigyeles-es-onmegfigyeles-a-covid-19-virus-fertozessel-kapcsolatban

LEHETŐSÉGEK KONTAKTSZÁM CSÖKKENTÉSÉRE –KÖZÖSSÉGI RENDEZVÉNYEK ACOVID-19 VÍRUS FERTŐZÉSSEL KAPCSOLATBAN

https://www.nnk.gov.hu/index.php/koronavirus-tajekoztato/545-lehetosegek-kontaktszam-csokkentesere-kozossegi-rendezvenyek-a-covid-19-virus-fertozessel-kapcsolatban

TÁJÉKOZTATÁS A SPORTEDZÉSEK SORÁN BETARTANDÓ JÁRVÁNYÜGYI MEGELŐZŐ SZABÁLYOKRÓL

https://www.nnk.gov.hu/index.php/koronavirus-tajekoztato/645-tajekoztatas-a-sportedzesek-soran-betartando-jarvanyugyi-megelozo-szabalyokrol

TÁJÉKOZTATÁS A TÁBOROZTATÁS SORÁN BETARTANDÓ JÁRVÁNYÜGYI MEGELŐZŐ SZABÁLYOKRÓL

https://www.nnk.gov.hu/index.php/koronavirus-tajekoztato/652-tajekoztatas-a-taboroztatas-soran-betartando-jarvanyugyi-megelozo-szabalyokrol

 

 


További hírek

Közérdekű
B.-A.-Z. Vármegyei Kupa

2023-08-01 17:20:00

B.-A.-Z. Vármegyei Kupa

Közérdekű
Bozsik Egyesületi Program 2023/2024 nevezés

Értesítők, információk

2023-07-31 09:20:53

Módosult a Fegyelmi Szabályzat

2023-06-05 19:02:34

Versenykiírások 2023/2024

A 2023/2024 évi versenykiírások megtalálhatók a letölthető dokumentumok/versenykiírások menüpontnál.

2018-08-13 16:37:09

Megyei UP bajnokságok sorsolása

Szponzorok